René Højlund Rasmussen, Klarinet (2. solo)

René Højlund Rasmussen, Klarinet (2. solo)

Hvorfor blev du musiker og hvorfor netop klarinet?
Jeg begyndte som 6-årig at gå til spil på klaver, hvilket ville vise sig at være første skridt i en længere karriere som musiker. Som 8-årig blev jeg optaget i Tivoli-Garden, hvor jeg til en start lærte at spille march-fløjte i tamburkorpset. Dengang drømte jeg faktisk om at spille trompet, men da der ikke var ledige pladser på trompet i garden, endte jeg med at forelske mig i klarinetten.

Hvor har du studeret og hvordan har din karriere ført dig til Odense Symfoniorkester?
Efter min studentereksamen forfulgte jeg min drøm om at blive professionel musiker og blev i 1983 optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

I 1985 vandt jeg en stilling i Livgardens Musikkorps, hvor jeg kunne vokse endnu mere som musiker blandt nogle af landets bedste. Senere, i 1986, tog jeg et års orlov fra livgarden, for at spille i Radiosymfoniorkestret.

Min karriere tog i 1989 en stor drejning, da jeg søgte og vandt min nuværende plads i Odense Symfoniorkester, hvor jeg har været lige siden. Jeg har i min tid hos Odense Symfoniorkesteret været så heldig at optræde som solist adskillige gange. Senest i Daniel Freibergs Jazzklarinet-koncert Latin American Chronicles (Dette kan opleves online på Youtube – Freiberg Clarinetconcert)

Jeg har derudover nydt at spille kammermusik, blandt andet med ”Trio Chalumeau” og i særdeleshed i Pro Musica-serien.

Hvilken musik vil du allerhelst spille?
Jeg har en sammensat musiksmag. Så jeg har svært ved at fremhæve den ene genre frem for den anden. Det er heldigt for mig, at jeg er landet her i Odense Symfoniorkester, hvor vi jo netop spiller alle genrer. Orkestret er heldigvis så godt besat, at det mestrer det at skifte genre fra den ene uge til den anden uge.

Hvad er det største, der er sket indenfor musikken i din tid eller i din karriere?
I 2010 blev jeg indstillet af mine fantastiske kolleger til at modtage Sydbanks Regionale musikpris, hvilket førte til, at jeg i 2011 modtog Sydbanks Nationale musikpris. Dette er et af mine stolteste øjeblikke som musiker.

Hvordan håber du, at andre får udbytte af din musiske indsats?
Udover at spille for vore koncertgængere i Symfoniorkesteret finder jeg også glæde i musikken, når jeg på Syddansk Musikkonservatorie underviser unge aspirerende musikere. I dette finder jeg stor inspiration.

Hvilken komponist eller anden musiker beundrer du mest?
Dette er også svært at svare entydigt på.

Hvad foretager du dig, når du ikke spiller musik?
Det er jo lidt tosset, men når jeg ikke er på arbejde og skal performe, finder jeg stadig ofte mig selv i musikken. Enten foran klaveret derhjemme, hvor jeg slapper af ved at spille jazzballader. Og når jeg en sjælden gang ikke selv spiller, elsker jeg også at arrangere musik i forskellige sammenhænge.